Plaquette Singelkerk

In de Gereformeerde Singelkerk aan de Carnissesingel[C] te Rotterdam-Charlois is na de oorlog in 1950 een plaquette onthuld ter nagedachtenis aan ds. Hantje de Jong. Deze plaquette is in opdracht van de kerkeraad ontworpen door de Rotterdamse beeldhouwster A.C. (Adri) Blok.

Op zaterdag 28 oktober 1950, precies zes jaar nadat ds. De Jong zijn leven gaf voor het vuurpeloton, is er een sobere herdenkingsdienst gehouden in de Singelkerk (later de Pni√ęlkerk genoemd). Veel mensen staan op die zaterdagavond in het portaal van de kerk om een blik te werpen op de ¬†plaquette. Ze worden getroffen door de sprekende beeltenis van ds. De Jong.

Plaquette Singelkerk

Ds. Thomas, voorzitter van de kerkeraad, gaat in zijn toespraak terug naar die donkere dag, zes jaar eerder, toen de gemeente van Charlois een van haar predikanten moest missen: “Heden gedenken wij hem die, nog in het volle leven staande, de uiterste consequentie heeft aanvaard. Het mooiste wat we van hem kunnen zeggen is, dat de zelfovergave van Christus in zijn leven met een duidelijke zelfovergave is beantwoord”.

Vervolgens voert de leider van de voormalige Albrechtgroep, de heer Henk de Jonge, het woord. Hij heeft in de illegaliteit in nauw contact gestaan met Hans de Jong. Hierna spreekt Arend de Jong, de oudste broer van Hans, namens de aanwezige familieleden woorden van herinnering en dankbaarheid. Hij verklaart dat de familie zich door hun overleden broer verbonden voelt met de gemeente van Charlois.

In het voorjaar van 1974 wordt de Pni√ęlkerk, door¬†¬†terugloop van het aantal gemeenteleden, verkocht. De¬†plaquette wordt dan vanuit deze kerk verplaatst naar de Bethelkerk aan de Boergoensevliet 24[B].¬†Daar is dit monument nu geplaatst in¬†de hal van de kerk, links van de hoofdingang.

Een herinnering aan zaterdag 28 oktober 1944, de dag waarop hij is gefusilleerd op de schietbaan in Kralingen.

Op de plaquette staat de volgende tekst vermeld:

Ds. H. DE JONG
GEB. 11 MAART 1906
GEFUSILLEERD 28 OCTOBER 1944
IN HEM GEDENKEN WIJ AL DE ONZEN
DIE VIELEN IN HET VERZET

Geplaatst in Monumenten
Laatste wijziging: 8 april 2013