Plaquette Leiden

In een hal op de eerste verdieping van het Visser ’t Hooft Lyceum, de vroegere Christelijke HBS aan de Kagerstraat 1 te Leiden, is na de oorlog een plaquette aangebracht ter herdenking van hen “die vielen in de strijd tegen de overweldigers voor vaderland, vrijheid en recht”.

Plaquette Leiden

Op de plaquette worden de namen vermeld van 20 personen die in de oorlog zijn omgekomen. Daarvan zijn 5 gefusilleerd, 3 omgekomen bij luchtaanvallen en 12 overleden in gevangenschap.

Op deze plaquette komt Hans de Jong voor omdat hij van 1933 tot 1941 werkzaam was als leraar godsdienst aan de Christelijke HBS in Leiden. In september 1946 is bij een speciale herdenking in de school een voorlopige plaquette aangebracht onder een muurschildering van het wapen met de Nederlandse leeuw.

Pas in februari 1949 is de voorlopige plaquette vervangen door een definitieve. Aan de families van de omgekomen oorlogsslachtoffers is toen een brief gestuurd met een foto van de nieuwe plaquette.

Brief Plaquette LeidenPlaquette Leiden

In het archief van het Visser ‘t Hooft Lyceum is een brief aanwezig van Arend de Jong, de oudste broer van Hans, waarin deze zijn dank uitspreekt namens de familie voor het monument dat in de school is aangebracht. Deze brief is gedateerd 9 februari 1949.

Brief A. de Jong

Geplaatst in Monumenten
Laatste wijziging: 11 januari 2021