Muurschildering

In de hal van het Christelijk Gymnasium Beyers Naudé, het vroegere Gereformeerd Gymnasium, aan de Gymnasiumstraat 36 te Leeuwarden is aan beide zijden van de ingang een muurschildering aangebracht.

Hal van het Gymnasium Leeuwarden

Dit kunstwerk is op 18 oktober 1947 onthuld bij het 25-jarig bestaan van het Gymnasium. Het is ontworpen door de schilder/glazenier Louis Bouwmeester jr. uit Amsterdam.

De muurschildering links van de ingang heeft betrekking op het 25-jarig jubileum van het gymnasium.

Secco Gymnasium LeeuwardenDe andere, rechts van de ingang, is een monument ter nagedachtenis aan de vijftien oud-leerlingen van het Gymnasium, die tijdens de bezetting zijn omgekomen. Hans (Hantje) de Jong is een van hen. Op de muurschildering is een engel afgebeeld die met de rechterhand de kroon des levens (Griekse erekrans) aan een stervende geeft. Met de linkerhand duwt de engel een soldaat (bezetter) opzij. In Romeinse letters zijn daarbij de jaartallen 1940 en 1945 afgebeeld. Op de achtergrond bevindt zich een afbeelding van de Leeuwarder Oldehove. Verder staat er in het Grieks de bijbelse tekst op uit de Openbaring van Johannes 2 vers 10. De vertaling daarvan luidt:

‚ÄúVREES NIET WAT GIJ ZULT LIJDEN, WEES GETROUW TOT DEN DOOD EN IK ZAL U GEVEN DE KROON DES LEVENS‚ÄĚ.

De namen van de vijftien oud-leerlingen op het monument zijn:

Hantje de Jong,
H.A. Mulder, S. Hoekstra,
R. Douma, W. Gerbrandy, Th. Hanselaar,
E.M. Wierda, J. Visser, H.A. Feenstra, J. Dijkstra,
J.J. de Groot, K.J.W. Wierda, J. van der Plaats,
J.C. Veldkamp, Hendrik de Jong.

Meer informatie is te vinden op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Geplaatst in Monumenten
Laatste wijziging: 10 januari 2021