Erehof Crooswijk

Zoals op veel plekken in de stad Rotterdam is ook op de begraafplaats Crooswijk een monument opgericht ter herinnering aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Op donderdag 2 november 1944 wordt Hans de Jong samen met andere gefusilleerden in een provisorisch graf begraven op Crooswijk[E]. Daarvan is hieronder een foto bijgevoegd. De foto is genomen vanaf de rustplaats van Hans de Jong (links onderaan op de foto).

Op 5 april 1948 wordt Hans herbegraven op de Erehof van het Verzet. Familieleden en leden van de Gereformeerde Kerk van Rotterdam-Charlois zijn hiervan getuige. De Erehof is op initiatief van de gemeente Rotterdam nieuw aangelegd op Crooswijk. Alle 52 verzetsstrijders die in Rotterdam gefusilleerd zijn en betrokken zijn geweest bij de KP, worden naar de Erehof overgebracht.

Vanaf de ingang gezien zijn aan de linker- en rechterzijde rijen genummerde grafstenen, met daarop de namen van de verzetsstrijders, hun geboorte- en overlijdensdatum. Aan het hoofdeinde van de Erehof staat een een monument in de vorm van een vrouwenfiguur, vervaardigd uit Franse kalksteen door de beeldhouwer Kees Schrikker uit Laren. Dit monument is op 4 mei 1950 onthuld door de toenmalige burgemeester P.J. Oud van Rotterdam.

Geplaatst in Monumenten
Laatste wijziging: 11 januari 2021