Schietbaan Kralingen

In de woelige herfst van 1944 zijn na Dolle Dinsdag op de schietbaan Kralingen in Rotterdam 38 Nederlanders gefusilleerd. Al deze fusillades vinden plaats in de periode van 21 september tot en met 24 december 1944.

Als reden voor een executie wordt in de politierapporten vermeld:
Medewerker van het verzet, medewerker of verspreider van het illegale dagblad Trouw, lid van de L.O. of de K.P., crosser of bijvoorbeeld wapenbezit. Dit geldt voor 31 van de 38 slachtoffers.

De overige 7 zijn ook op de schietbaan omgekomen, echter als bestraffing voor een overval of een vermogensdelict.

De schietbaan van de Koninklijke Scherpschutters-Vereniging “Rotterdam” is tegenwoordig nog op dezelfde plaats gevestigd vlak langs de A16, aan de Lucie Vuylstekeweg. Op het terrein staat het “nieuwe” schietcomplex, dat in 1992 is geopend, nadat het oude complex moest wijken voor de baanverdubbeling van de snelweg.

Plaquette

Op de muur van een klein gebouw op het terrein, waarachter de oorspronkelijke open lucht schietbaan is gesitueerd, is een plaquette te vinden die de herinnering levend houdt aan wat zich hier in de laatste maanden van 1944 heeft afgespeeld.
Op de bronzen plaquette staat de volgende tekst:

VOOR HEN DIE VIELEN
1940 – 1945
Tijdens de oorlogshandelingen van mei 1940 sneuvelde in dit gebouw een Nederlandse militair en in de periode van 21 september 1944 tot en met 24 december 1944 werden op deze schietbanen 38 Nederlanders door de bezettende macht gefusilleerd.

Plaquette Schietbaan
Dit monument is onthuld in 1946.

De vijf mannen, waaronder Ds. De Jong, die op 28 oktober 1944 op deze plaats zijn gefusilleerd, zijn daarna opgebaard in het drenkelingenhuisje op de begraafplaats Crooswijk. Dit drenkelingenhuisje bevond zich bij de westelijke ingang van de begraafplaats aan de de Crooswijksebocht. Daar zijn naast de poort het huis van de beheerder en het baarhuisje nog altijd te vinden. De beheerder destijds heeft o.a. de collega van Ds. De Jong tot het drenkelingenhuisje toegelaten voor identificatie.

Geplaatst in Monumenten
Laatste wijziging: 4 januari 2021